donderdag 31 maart 2011

Welke rol spelen wij allen in het team?



De laatste les Klantgerichtheid begonnen we met het invullen van de Belbin- vragenlijst. De uitslag geeft aan welke rol je in een team speelt.
Bijv.: een richtinggever, vormgever, toetser, werker, groepswerker, onderzoeker, afmaker en specialist.
Als iedereen van het team de vragenlijst zou invullen kun je aan de hand van de uitslagen bepalen welk type het team eventueel zou kunnen versterken.
Opvallend was wel dat het grootste deel van de cursisten de hoogste score bij werker of groepswerker had.
Ook hebben wij de collega's waarmee we samenwerken een lichaamsdeel moeten toekennen. Het gevolg was dat sommige collega's bijv. benen, armen, hart, schouders of een hoofd waren. Dit zou aangeven op welke wijze wij vinden dat de collega's bijdragen aan het team op de afdeling/vestiging.

Type Teams:
1. Bundeling individuen: kenmerk o.a. afwachtend, afspraken niet nakomen, niet luisteren, geen eigen verantwoordelijkheid, anderen beschuldigen.
2. Groep: kenmerk o.a. subgroepen, vingertje naar elkaar, zoeken naar je plaats, zoeken naar de vorm,leren feedback te geven, reactief, proactief.
3. Team: kenmerk o.a. Wij zijn beter, feedback geven, sociale controle hoog, iedereen heeft zijn inbreng, elkaar aanspreken, humor,regelmogelijkheden, eigen ideeën, zelf doen, proactief.
4. Open team: kenmerk o.a. open blijven staan voor verbeteringen, wederzijdse afhankelijkheid, sterke interactie, creatief meedenken, onderling vertrouwen.

Uitgebreid werd besproken tot welke categorie je eigen team behoorde en wat je daar zelf aan kon verbeteren.
Ook werd per vestiging gevraagd waar de klanten heeft meest boos om werden.
Op de eerste plaats stonden natuurlijk de boetes, op de tweede plaats de AVM-materialen die niet te scannen waren (voor de zoveelste keer). Herkenbaar voor allemaal!
We hebben veel geleerd van deze 4 bijeenkomsten en ik hoop ook dat het zijn vruchten zal afwerpen!

4 opmerkingen:

  1. Ook dit is weer iets nieuws voor mij. Vraag me af hoe jullie je collega's inschatten.
    En hoe is dan het effect op het uitvoeren van het werk, als groep of team enz?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Het is ook moeilijk om in te schatten. Ingrid en ik hebben het ook samen gedaan. Wel heel handig is de test te doen. Je weet dan ongeveer wie welke talenten heeft in het team en kunt daar dan beter gebruik van maken.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Misschien een leuk item om te proberen bij een werkoverleg.

    Groetjes Lies.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Heb ik ook in gedachten. Misschien leuk voor de nieuwe manager. Weet ze een beetje wat voor talenten we in ons team hebben.

    BeantwoordenVerwijderen