donderdag 14 april 2011

De praktijk: het Inlichtingebureau




De afgelopen week zo af en toe even bij het Inlichtingebureau gezeten.
Ook Caroline geholpen met een klas te begeleiden naar de Jeugdafdeling(ze kwamen te vroeg en Caroline was bezig met een andere klas helpen uitlenen) waar ik via de catalogus kinderen hielp zoeken naar het boek van hun keuze.
Vraag: door meisje 9 jr., naar Anne Frank. Alles was uitgeleend of niet geschikt voor haar leeftijd. Gelukkig toch nog een boekje in de kast gevonden bij Mens en Wereld: Anne Frank, haar leven in brieven en foto's. Meisje helemaal blij.
Vraag: Deel 2 van de Daltons. Gevonden bij C-boeken via Bicat-reeks of serie. Was niet geschik voor haar leeftijd, meisje teleurgesteld. Deel 1 bleek wel een B-boek te zijn. Ze ging op zoek naar een ander boek.
Vraag: Cursus Arabisch: Koran vertaling. was uitgeleend en een ander boek niet te vinden. In de kast gezocht naar een andere mogelijkheid en die was er gelukkig. De Koran in het Nederlands met de Arabische vertaling ernaast (vanuit onze cultuur gezien).
Lener ging zeer tevreden naar huis.
Vraag: Niet-lener procedure internet en printen uitgelegd.
Vraag: Informatie over e-Books. Inlichtingen verstrekt voor een e-reader en de lener aangemeld bij e-Portal.
Vraag: Boek M. Vasalis. Schrijver wist lener niet(Maaike Meijer). Opgezocht in Bicat. Niet aanwezig, boek was wel in bestelling.
In Z-H-cat- Den Haag wel in collectie maar uitgeleend en dus niet mogelijk om te reserveren.(wist niet dat bij niet aanwezig het object niet te reserveren is)

2 opmerkingen:

  1. Wat een gevarieerde vragen heb je gehad.
    Bij aanvragen buiten het eigen netwerk kiezen wij niet zelf de bibliotheek waar een boek enz. wordt aangevraagd; dit gebeurt door het computersysteem. Soms komen leners met de mededeling dat ze weten dat het boek bv. in Den Haag aanwezig is en dat ze het daar willen reserveren, maar zo werkt "Aanvragen" (voorheen Zoek&Boek) niet. Een aanvraag kan ook bv. uit Katwijk of Rotterdam komen. Het computersysteem zorgt voor een eerlijke spreiding van de aanvragen onder de bibliotheken die iets kunnen leveren. Dus wij kiezen niet zelf uit of een titel uit Den Haag of ergens anders vandaan moet komen. Leners kunnen zelf aanvragen plaatsen, maar ze kunnen het ook door de bibliotheek laten doen

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Nogmaals bedankt voor je hulp met de schoolkinderen, Loes.

    Caroline M.

    BeantwoordenVerwijderen